"Правила поведінки в лісі" Клименко О.А.

Консультація для батьків

"Правила поведінки в лісі"


Дитинство – найважливіший, та неповторний період у становленні особистості. Саме в цей час дитина формується фізично, психічно й інтелектуально, набуває необхідних знань, умінь та навичок, і саме в цей період вона потребує найбільшої уваги, спілкування і захисту.                                     Брак життєвого досвіду, беззахисність і невміння діяти в критичних ситуаціях. Дошкільний період - дуже важливий час в розвитку кожної дитини. Саме в цей період формується особистість людини, його світогляд і ставлення до навколишньої дійсності. У дітей нерідко відзначається негативне ставлення до природи, причиною якого є відсутність знань про рослини і тварин, їх потребах і особливостях розвитку. 

Тому дорослі повинні  допомогати  дітям. Передаючи свій досвід ми допомагаємо дитині у житті та робимо її обізнаною у всіх сферах життя. Ліс завжди приваблює нас своєю прохолодою, тихим шелестом листя, ягодами та грибами. Дуже часто для відпочинку ми обираємо саме зелені насадження. На превеликий жаль, перебування населення в лісових масивах зазвичай завершується їх забрудненням, знищенням дерев, кущів, а найстрашніше – лісовими пожежами. Тому для того, щоб нам було куди повертатися на відпочинок, маємо дотримуватися елементарних правил поведінки в лісі. 

Залишки продуктів можна залишати в лісі – лісові мешканці будуть вам вдячні, а якщо їх не виявиться поруч, відбудеться природний процес розкладання. Звичайно, не варто розкидати залишки їжі – краще акуратно скласти під кущем або в іншому непомітному місці. Якщо відходів багато, то слід викопати яму для харчових відходів, засипати її землею та прикрити дерном. Всі нехарчові відходи, в тому числі ті що не можна палити в багатті (поліетилен, гума, пластикові пляшки, залізні банки ,скло) не полінуйтеся вивезти з лісу до найближчого контейнера. Бляшані банки можна залишити в лісі в тому випадку, якщо обпалити їх до стану, коли вони легко ламаються.

Особливо небезпечні відходи – батарейки та акумулятори – викидати не можна. Єдино правильний варіант їх утилізації – здати в пункт прийому і переробки. Не бийте скляні пляшки! Ви самі, інші люди лісові тварини можуть поранитись, жарким літом скло фактично стає лупою і може стати причиною пожежі. Не залишайте непотрібні речі у місцях відпочинку – старі кросівки або інші речі навряд чи комусь будуть потрібні і все одно за лічені дні придбають зовсім не товарний вигляд. Сміття в лісі ніхто крім вас не прибере, не забувайте, що в лісі немає двірників. Запасіться мішками або коробками, які підійдуть на роль тимчасового сміттєвого контейнера. Місце для вогнища вибирайте неподалік від дерев на відстані не менше 1,5 метрів. Інакше ви ризикуєте влаштувати лісову пожежу, особливо коли дощу не було вже давно. Лісову пожежу загасити дуже складно, а часом просто неможливо.

Не влаштовуйте місце для вогнища на новому місці, якщо навколо є вже готові. По-перше, вам простіше буде розвести вогонь, по-друге ви збережете як мінімум 2 м лісової підстилки з усіма рослинами, тваринами і мікроорганізмами – погодьтеся не так уже й мало! Якщо готового місця для вогнища немає тоді треба акуратно зняти верхній шар грунту (дерен) покласти його навколо місця для багаття в якості природного перешкоди – так можна заощадити на витраті дров, а потім «цеглинки» дерну необхідно повернути на місце, це сприятиме активному заростанню точкового вигоряння . На дрова збирайте тільки сухі мертві дерева – вони добре горять, їх легко визначити по ламким гілкам, відсутності листя і сухим брунькам.

Коли зберетеся додому – вогнище слід залити водою, упевнившись, що воно не розгорається знову. По можливості – перекопайте землю разом із попелом, якщо розкидати жарини – є ймовірність, що вогонь розгориться знову. Ви можете ніколи не дізнатися, що після вашого пікніка згорів ліс! Якщо ви опинилися близько трав’яної або лісової пожежі – відразу ж зателефонуйте 101. Завжди пам’ятайте, в лісі ви – гості, а гості не вправі диктувати господарям свої порядки, а тим більше кривдити їх. І в лісі немає шкідливих тварин, є незручні для людини. Будьте готові до наявності докучливих комах: комарів, ґедзів, мошки – якщо не можете терпіти, застосовуйте репеленти.

Не чіпайте змій, мишей, жаб, ящірок, черв’яків і інших тварин, що здаються чомусь вам небезпечними. Вони – невід’ємна, важлива частина лісового середовища. Якщо зв’язки будуть порушені, це в кінцевому підсумку може нанести шкоду всій системі. Тут діє закон: ви не чіпаєте – вас не чіпають. Не будете ставити намет на мурашиній стежці – мурахи вас не розбудять ранковим маршем. Навіть хижаки, швидше за все, будуть обходити стороною, якщо почують голос людини.

Якщо є спокуса залишити про себе «пам’ять» в лісі, подумайте 100 разів, перш ніж вирізати ножем на стовбурі дерева «Тут був Вася». Такі, нешкідливі на перший погляд, пустощі можуть привести до висихання дерева, заселенню його паразитами. Вам хочеться залишити наскальні малюнки? Написи фарбою на каменях давно пішли в минуле, вони відносяться до історії кам’яного віку, коли люди не мали писемності, і були важливим засобом спілкування і показником культури. Сьогодні для цього винайдено багато підручних і куди більш зручних засобів. Будьте помірні. Навіщо рвати красиву рослину, якщо воно по дорозі зів’яне або простоїть у воді 1-2 дні? Сфотографуйте її залиште, в лісі їй набагато краще ніж вдома у вазі. Зникаючі рослини тим більше не можна зривати, це протизаконно. Та й навряд чи усвідомлення того, що ви ще на один крок наблизили рідкісний вид до загибелі, може принести задоволення.

Сьогодні існує широкий вибір засобів для комфортного відпочинку. Замість ніжних гілок під наметом використовуйте туристичний килимок. Замість неекологічного миття посуду в водоймі за допомогою токсичних засобів, використовуйте старі перевірені засоби – пісок, гілочки хвоща або осоки, опале листя. Вони ефективно очищають посуд від забруднення і легко змиваються водою. В особливих випадках виручить господарське мило. Якщо вибір таки впав на рідкі засоби для миття посуду, запасіться легким складним водонепроникним відром-раковиною з синтетичних матеріалів і виливайте залишки води в грунт подалі від берега. Його ж можна використовувати і для водних процедур. Над багаттям замість пристрою з дерев’яних кілків зручніше використовувати решітку або натягувати трос між деревами. Робіть вибір на користь багаторазового пластмасового або залізного посуду, не користуйтеся одноразовим пластиком. Допустимий варіант – посуд із вторинного картону, який можна спалити. Ці рекомендації допоможуть організувати відпочинок в лісі без шкоди для природи.


Кожному відвідувачу лісу необхідно знати правила поведінки в лісі:

-         Не розводьте вогнище в  лісі. Відпочивайте лише у спеціально відведених лісових зонах відпочинку.

-         Не підпалюйте суху траву на полях та галявинах у лісі.

-         Не кидайте непогашені сірники або недопалки.

-         Не користуйтеся в лісі різними піротехнічними виробами:петардами, бенгальськими вогнями, феєрверками, «китайськими» ліхтариками та інше.

-         Не заїжджайте безпосередньо в ліс механічними транспортними засобами, іскри від них можуть викликати пожежу.

-         Не залишайте на сонці пляшки, залишки скла та сміття, що легко загоряються і можуть спричинити пожежу.

-         Не смітіть у лісі! Після відпочинку використані пластикові пакети та пляшки, консервні банки, папір, а також скляний посуд заберіть із собою і викиньте на смітник. Хай на місці вашого відпочинку буде чисто-завтра сюди прийдуть інші.

-         Не розбивайте скляні пляшки! Ви самі, інші люди, лісові тварини можуть поранитись.

-         Не ламайте гілки дерев та кущів. Це заважає рослині жити.

-         Не вирізайте на деревах надписи, типу «Тут був я». Це може призвести до всихання дерева, заселення його паразитами.

-         Не збирайте березовий сік. Це шкодить дереву.

-         Не зривайте лісових квітів, особливо рідкісних первоцвітів – це порушення закону. Хай гарні рослини залишаються в природі!

-         Не виривайте рослини з корінням.

-         Їстівні гриби зрізуйте обережно, щоб не пошкодити грибницю, не руйнуйте мохового килима.

-         Не знищуйте неїстівних грибів! Для лісових мешканців – це ліки і джерела харчування.

-         Не руйнуйте мурашників – вони лісові «санітари».

-         Не чіпайте плазунів, які здаються вам небезпечними, бридкими або непотрібними. Вони – невід’ємна , важлива частина лісового середовища. Не чіпайте змій. Вони можуть становити загрозу для вашого життя. Краще обійдіть їх стороною.

-         Не ловіть диких тварин і не забирайте їх додому. В неволі тварини жити не зможуть і обов’язково загинуть.

-         Не руйнуйте пташиних гнізд.

-         Не беріть у руки пташині яйця, пташенят, звірят: людський запах відлякує дорослих диких тварин, позбавляє малят батьківської опіки, вони стають легкою здобиччю для хижаків.

Бережіть ліс! 

Немає коментарів:

Дописати коментар