" Темперамент " Машталєр І.О.

Що таке темперамент? У чому різниця між темпераментом та характером? 


👉ТЕМПЕРАМЕНТ  це- незмінна вроджена особливість людей, яка відповідає за прояв емоцій та енергії. Темперамент часто плутають з характером, але це суттєво різні поняття:

🔹Характер формується оточенням та обставинами, натомість темперамент – даність від народження. 

🔹Темперамент проявляється відразу. Про те, який характер має малюк, можна дізнатися через пару років.

 🔹Темперамент впливає на розвиток деяких рис характеру (наприклад, товариськість). Але завдяки характеру можна навчитися стримувати деякі несприятливі прояви темпераменту.

 🔹Характер протягом життя може змінюватися, темперамент – ні. 


        ✴️ТИПИ ТЕМПЕРАМЕНТУ У ДІТЕЙ✴️


✅САНГВІНІК.  Діти цього типу темпераменту чіплятимуться з розмовами до всіх і з будь-якого приводу. Сангвінікам  завжди не сидиться на місці. Ігри в них найчастіше активні і змінюються так само швидко, як і настрій маленьких непосид. 


✅ХОЛЕРИК. Дітям-холерикам не підвладні власні емоції, які вириваються з них назовні та завжди помітні оточуючим. Холерики так само активні та товариські, як і сангвініки, проте люблять керувати та спрямовувати усіх довкола.


✅ФЛЕГмАТИК. Спокійні та врівноважені флегматики ніколи не поспішають, вони дуже повільні. Доволі рішучі, якщо чимось захоплені, намагатимуться дізнатися про це все. Їм можна довірити клопітку роботу – зроблять у кращому вигляді, адже завжди виконують доручення. Перш ніж потоваришувати з кимось, довго придивляються до оточення. 


✅МЕЛАНХОЛІК. Уразливі та чутливі діти, часто задумливі і перебувають у сумному настрої. Вони нерішучі і безініціативні, нові знайомства даються їм важко. До нового колективу звикають довго.


⁉️Чому деякі діти швидко освоюються в незнайомому середовищі знаходять собі розваги, а інші не відходять від батьків ні на крок? 

☝️Темперамент керує типом мислення та виходом емоцій дитини. Тому сангвініки та холерики швидко освотюються на новому місці, а флегматики та меланхоліки довго адаптуватимуться до нього. 


🌿Батькам варто визначити темперамент дитини, щоб зрозуміти та прийняти її. У дитинстві можливо скоригувати прояви темпераменту та навчити дитину взаємодіяти із зовнішнім світом у рамках її вроджених особливостей. Батьки, дізнавшись на які важелі потрібно натиснути, зможуть зацікавити дитину, розвинути її таланти, розрахувати фізичні та розумові навантаження. 

Темперамент ніколи не зустрічається у чистому вигляді, проте, придивившись до дитини, ви зможете визначити провідний тип. Дотримуйтесь виховання дитини на кшталт темпераменту, згладжуючи гострі кути і відточуючи позитивні сторони. А найголовніше - любіть свою дитину, і тоді з неї виросте гармонійна і любляча людина💙💛









 



Немає коментарів:

Дописати коментар