Консультація для батьків "Харчування дітей влітку" Клименко О.А.

Харчування дітей влітку


Улітку на нашому столі є всіляка літня смакота: овочі, ягоди, фрукти, наші й заморські, свіжа і така корисна зелень. Усі батьки, прагнучи завітамінізувати свою дитину, не жаліють грошей на ці радощі. Усе б нічого, але дитячі лікарі хапаються за голову: саме захворювання органів шлунково-кишкового тракту в дітей стають домінуючими. І літо в цьому теж винне. Чому?


Гастроентерологи стверджують, що настання літа — це вже проблема. Так, за високих температур холодильні установки не завжди можуть впоратися зі своїми завданнями. Але ж якість і свіжість продуктів має величезне значення в системі здорового харчування, особливо дитячого.

 

Строк придатності


Усякий продукт повинен зберігатися тільки певний строк. Наприклад, приготували салат — одразу з’їли. Улітку не допускається зберігання салатів у холодильнику навіть протягом декількох годин.

Перш ніж придбати продукти в супермаркеті, обов’язково перевірте строк придатності. Пам’ятайте, що молочні продукти повинні зберігатися в холодильних установках — навіть йогурти зі строком в один місяць. До речі, найчастіше отруєння спричиняють продукти, куплені в магазинах. Тому, відкривши вдома йогурт, придивіться: якщо сироватка відділилася від згустку або продукт перетворився на грудкувату масу, краще його не їсти.

 

Фрукти слід мити обов’язково!


Усі знають, що продукти, уживані в їжу, повинні бути добре вимиті. Та чи всі так роблять? Багато городян улітку відпочивають на дачах, де все росте на кущах. Ну як устежиш за трирічним малям, що прямо тут може поласувати ягідкою? І все-таки бажано не допускати такого, а дітям пояснити, що ягоди можна їсти тільки після того, як їх гарненько вимиють. Саме через немиті овочі й фрукти відбувається зараження не тільки інфекційними захворюваннями, але й глистами та іншими паразитами. Для поливання плодоносних рослин часто використовують органічні добрива, та і в землі можуть бути і навіть обов’язково є яйця глистів, цисти лямблій.

 Сьогодні навіть дитина знає, що якість води, що біжить із крану, дуже низька. Тому, помивши фрукти проточною водою, сполосніть їх кип’яченою. Крім того, ті продукти, що росли в теплицях, гельмінтологи радять якийсь час потримати у воді, ледве підкисленій оцтом, тому що тепличні овочі та фрукти найчастіше обробляють органічними речовинами.

Фрукти, які ми купуємо в магазинах і на ринках, слід обробляти обов’язково. Деякі з них треба не тільки мити, але й зрізати шкірочку: гарні блискучі яблучка швидше за все були оброблені речовинами, що містять віск або парафін (саме тому вони жирнуваті на дотик).

За хорошої погоди чому б не погуляти всією родиною містом: поспілкуватися, подихати свіжим повітрям, отримати порцію вітаміну D, а як здолає голод — зайти в кафе? Тільки кафе слід вибирати таке, де є спеціальне дитяче меню. До складу його належать страви, спеціально адаптовані для дітей. Однак страви ці, швидше за все, будуть готуватися з не дуже корисними для здоров’я добавками, на олії, у якій безліч насичених жирних кислот.


Від чого слід відмовитися, так це від фаст-фуду (швидкого харчування): різних смажених пиріжків, гарячих бутербродів, розчинних супів, газованих напоїв, м’якого морозива. М’ясо в подібних закладах готують на дуже гарячому маслі, а його тривале нагрівання сприяє утворенню токсичних речовин і канцерогенів, які провокують онкологічні захворювання. Будь-які страви, приготовлені у фритюрі, містять багато жиру й викликають різкий викид жовчі і ферментів, що може спричинити спазм кишкового тракту. Лимонади виготовляють з ароматизаторів, смакових есенцій, барвників і великої кількості стислого вуглекислого газу, що теж не корисно для дитячого організму.

У ресторанах ви можете замовити кашу, домашні пельмені, тушковане м’ясо в горщику, тільки попросіть кухаря не класти туди спецій. В італійському ресторані замовте парову рибу. Універсальні варіанти — варена картопля, пюре, рис, парові овочі. Можна навіть замовити для дитини страву, зкомбіновану з декількох гарнірів.

Немає коментарів:

Дописати коментар