Консультація для батьків «Ігри з водою і піском» Лаута Д.В.

 


Консультація для батьків

«Ігри з водою і піском»





Вихователь Лаута Д.В.


Весняно-літній період - це період, коли діти і дорослі більше часу проводять на свіжому повітрі. Як зробити спілкування з малятами продуктивним, корисним та розвивальним? Пропонуємо декілька видів ігор з водою та піском.

Ігри з водою завжди доступні і можуть не просто зацікавити, розважити, підняти емоційний настрій дитини, але й слугують засобом пізнання навколишнього світу. Вони сприяють розвитку тактильних відчуттів, дрібної моторики рук, зорово-моторної координації, дозволяють успішно розвивати психічні пізнавальні процеси.

Малюнки водою

Для цього знадобляться всілякі пензлики, валики і, власне, вода. А діти вже самі знайдуть, що і як їм "розфарбувати", але тільки водою і на асфальті.

Гра «Музика в склянці»

Якщо налити в склянки різну кількість води, то можна запропонувати дитині відтворити знайому мелодію, постукуючи по склянках ложками, виделками, олівцями.

Гра "Спробуй, злови»

Запропонуйте дитині за допомогою двох трубочок для коктелю або китайських паличок для їжі виловити предмети, які плавають у надувному басейні або склянці.

Гра «Вій, вітерець»

Дати завдання дітям подмухати на воду так, щоб з'явилися хвилі: спочатку невеликі, потім більш високі хвилі, а потім – «шторм».

Гра «Гонки кольорових крапель»

Для цієї гри залиште на папері великі кольорові краплі (бажано різного кольору) за кількістю гравців. Ці краплі розташуйте на одній стартовій лінії і кожного граючого забезпечте трубочкою для коктелю. За допомогою цих трубочок потрібно дмухати на свою краплю і «рухати» її вперед.

    Всі діти люблять бавитись з піском в пісочниці або на пляжі.  Пісок – це дивовижний, багатий своїми можливостями матеріал,  здатний приймати будь-які форми. Сухий або вологий – він має різні властивості, і пізнаючи їх, дитина відкриває для себе нові горизонти розвитку.

Малюнки на піску

Запропонуйте дитині малювати на піску кумедні фігурки (квіточки, тваринки, чоловічки тощо). Спочатку розрівняйте пісок долонею. Намалюйте фігурку самі, потім візьміть пальчик дитини і запропонуйте намалювати так само. Можна і використовувати паличку.  За допомогою пісочних малюнків можна закріпити  геометричні фігури, лічбу предметів.

Пісочні хованки

Візьміть невеликі іграшки з якими можна гратися у піску та сховайте в їх так, щоб дитина не бачила. Запропонуйте їй знайти ці іграшки. Для початку можна просто знайти всі іграшки в піску. А потім можна руками віднайти фігурку та на дотик відгадати її.

Пасочки

Цікаві ігри можна запропонувати дітям з вологим піском. Для цього вологий пісок іграшковою лопаткою накладають в відерце або формочку і утрамбовують його зворотною стороною лопатки. Потім переверніть  формочку, притримуючи пісок долонею, перемістіть  на рівну поверхню, постукайте лопаткою  по її дну і обережно зніміть формочку. “Пасочка” готова. Прикрашати свої пасочки з піску дитина може за допомогою камінчиків, жолудів, насіння, черепашок, шишок, травинок або інших природних матеріалів.

Можна запропонувати дитині “спекти” багато пиріжків різного розміру і форми, а потім порахувати їх. Організуйте в пісочниці гру в «Пекарню»/ «Хлібний магазин». Виконуючи замовлення покупців, продавець буде продавати половинки і навіть четвертинки хліба. Таким чином, дитина познайомиться в грі з новими для нього математичними поняттями.

Замок з піску

Як побудувати замок з піску ?! Побудувати палац і навіть замок з піску з високими вежами і шпилями можна і дуже незвичайним способом. Для цього треба набрати половину відерця піску, а потім налити туди ж воду, довівши «будівельну суміш» до консистенції манної каші. Капаючи великими краплями мокрий пісок на свою споруду, можна нарощувати її вгору в формі вежі.

Будівельну суміш з піску з водою можна помістити в поліетиленовий мішок, у якого відрізаний куточок, і видавлювати її через отвір. Останній спосіб нагадує прикрасу торта кремом за допомогою кулінарного шприца. Існує і ще один незвичайний спосіб ліплення з мокрого піску. Його можна порівняти з роботою скульптора.



Немає коментарів:

Дописати коментар